Αιωροπτερισμός

Αιωροπτερισμός
Όταν πετάς, ένα από τα όνειρα της ανθρωπότητας γίνεται πραγματικότητα. Γι αυτό πέτα για την ζωή. Κάνε τον κόσμο λίγο πιο ποιοτικό. Δίδαξε τους ανθρώπους να πετούν. Δώσε τους την δυνατότητα να νοιώσουν την απόλυτη αίσθηση μέσα από τον αθλητισμό.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΜΟΥΣτην Αερολέσχη Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια η Σχολή Εκπαίδευσης Αιωροπτεριστών, στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν να πετούν με αιωρόπτερο είτε για ψυχαγωγία είτε για πρωταθλητισμό. Η εκπαίδευση ακολουθεί τα πρότυπα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αιωροπτερισμού (U.S.H.G.A) και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α).

Αιωροπτεριστές σε δράση
Οι απόφοιτοι πιλότοι λαμβάνουν το διεθνές πτυχίο από την ΕΛ.Α.Ο. (Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία), το οποίο είναι αναγνωρισμένο και από τη F.A.I. (Federation Aeronautique International), κάτω από την οποία υπάγεται το άθλημα και με αυτό το πτυχίο μπορούν να πετούν αιωρόπτερα σε όλο τον κόσμο.
Η εκπαίδευση στο αιωρόπτερο, κοινώς γνωστό και ως «αετός», ολοκληρώνεται σε 20 περίπου μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά, τα οποία διαρκούν από 3 έως 5 μήνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι δύο (2) εκπαιδευτικές σειρές μαθημάτων που δημιουργούνται κάθε έτος, αρχίζουν συνήθως το Μάρτιο και τον Οκτώβριο.

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν τη διδασκαλία Μετεωρολογίας, τη χρήση ραδιοβοηθημάτων και λοιπών πτητικών οργάνων, τις βασικές αρχές πτήσης, την πτητική λειτουργία του αιωρόπτερου, ιστορικά στοιχεία και προέλευση του αιωρόπτερου, κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, νομοθεσία και κανονισμούς σχετικά με την πτήση, τεχνικές πτήσεων ανεμοπορίας, κανονισμούς και συμμετοχή σε αεραθλητικά δρώμενα και, τέλος, τις αγωνιστικές τεχνικές. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πρακτική άσκηση
Τα πρακτικά μαθήματα περιλαμβάνουν τη διδασκαλία των τεχνικών χαρακτηριστικών του αιωρόπτερου και των ηλεκτρονικών οργάνων (από τι αποτελείται, γιατί πετάει, πως συναρμολογείται, πως λειτουργεί), το χειρισμό του αιωρόπτερου, την από κοντά γνωριμία με τα φυσικά φαινόμενα που βοηθούν τον αιωροπτεριστή να πετάει και τις τεχνικές πτήσεων (ανεμοπορία, δυναμική ανεμοπορία, θερμικάρισμα, πτήσεις μακρών αποστάσεων, κλπ). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται, αναλόγως με τον καιρό, στην περιοχή γύρω από την Θεσσαλονίκη.
Η βασική εκπαίδευση τελειώνει με την ολοκλήρωση μιας πτήσης από το ύψος των 400 μέτρων υπό επίβλεψη, η οποία, όμως, προϋποθέτει την ολοκλήρωση πολλών πτήσεων από χαμηλότερο υψόμετρο. Στο τέλος της βασικής εκπαίδευσης, ο αιωροπτεριστής εξετάζεται στις γνώσεις που συγκέντρωσε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Θέα από τον αετό.
Τέλος, ακολουθεί η προχωρημένη εκπαίδευση με πτήσεις κοντά σε έμπειρους πιλότους, μέσα από τις οποίες παρέχεται ασφάλεια και εμπειρία ώστε να μπορέσει ο αιωροπτεριστής να πετάει και μόνος του. Μέσα από την πτητική συμπεριφορά και τις επιδόσεις του, ο πιλότος ανεβαίνει σταδιακά τα επίπεδα από το 1ο μέχρι το 5ο, που είναι και το ανώτερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει κάποιος.
Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα εκπαίδευσης πιλότων με σκοπό την απόκτηση της ιδιότητας του εκπαιδευτή αιωροπτεριστών, με πτυχίο εγκεκριμένο από την ΕΛ.Α.Ο., που είναι ο φορέας του αιωροπτερισμού στην Ελλάδα.
Το συνολικό κόστος για την εκπαίδευση στον αιωροπτερισμό είναι προσιτό από όλους και τα χρήματα καταβάλονται σταδιακά λαμβάνοντας υπόψιν και τους  ασθενέστερους οικονομικά, που έχουν όμως τη θέληση και την όρεξη να μάθουν να πετάνε.
Ο κάθε εκπαιδευόμενος, για να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του, πρέπει να εγγραφεί μέλος στην Αερολέσχη Θεσσαλονίκης και να έχει ένα μέσο σωματικό βάρος αντίστοιχο με τη φυσική του κατάσταση. Ο αιωροπτερισμός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα από πλευράς φυσικής κατάστασης, προϋποθέτει όμως μια μέση φυσική κατάσταση ανάλογη με το σωματικό βάρος, ώστε να μπορούμε να ανεβοκατεβαίνουμε τον εκπαιδευτικό λόφο κουβαλώντας τον αετό μας. Επίσης, απαραίτητη είναι και η διανοητική ισορροπία.
Για την εγγραφή στην Αερολέσχη χρειάζεται μια αίτηση που γίνεται στα γραφεία της Αερολέσχης, συνοδευόμενη από δύο φωτογραφίες. Ταυτόχρονα καταβάλλεται το εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής και η ετήσια συνδρομή, που συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό κόστος.
Το άθλημα του αιωροπτερισμού και ιδιαίτερα η εκπαίδευση σ΄ αυτό το θαυμάσιο άθλημα, ξεκινάει και τελειώνει με γνώμονα πάντα την απόλυτη ασφάλεια. Η εκπαίδευση, αν και σχετικά εύκολη και ανέξοδη, απαιτεί την αδιάκοπη θέληση για συμμετοχή μέχρι το τέλος των μαθημάτων.Ο αιωροπτερισμός είναι ένα άθλημα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την διάδοση του αθλητισμού που καλλιεργεί την ψυχή και το σώμα.
Η εκπαίδευση στον αετό είναι προσβάσιμη σε όλους και ακολουθεί μια ιδιέταιρη φόρμουλα ώστε να είναι οικονομικά προσιτή σχεδόν για τον καθένα. Βέβαια, και για τον ίδιο λόγο γίνονται δεκτοί μόνον όσοι συνάδουν με τα απαραίτητα κριτήρια.
Η εκπαίδευση στο αιωρόπτερο έχει άμεση σχέση με το σωματικό βάρος και την φυσική κατάσταση, αλλά έχει επίσης σχέση με την θέληση και την διανοητική ισορροπία. Ένα μέσο σωματικό βάρος και μια αντίστοιχη φυσική κατάσταση ευνοούν την εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου, ενώ η διανοητική  ισορροπία είναι απολύτως απαραίτητη και καθοριστική.
Απευθυνθείτε στο τμήμα αιωροπτερισμού της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης ή κατευθείαν στον εκπαιδευτή του τμήματος.
Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις επικοινωνήστε τώρα. 
(Αερολέσχη Θεσσαλονίκης 2310476000, Δευτέρα ως Παρασκευή 10.μμ - 17.00, εκπαιδευτής τμήματος aioropterismos@gmail.com)