Αιωροπτερισμός

Αιωροπτερισμός
Όταν πετάς, ένα από τα όνειρα της ανθρωπότητας γίνεται πραγματικότητα. Γι αυτό πέτα για την ζωή. Κάνε τον κόσμο λίγο πιο ποιοτικό. Δίδαξε τους ανθρώπους να πετούν. Δώσε τους την δυνατότητα να νοιώσουν την απόλυτη αίσθηση μέσα από τον αθλητισμό.

ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΜΟΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Αιωροπτερισμός είναι ένα άθλημα του αέρα στο οποίο ένας πιλότος πετάει ένα ελαφρύ και χωρίς κινητήρα αεροσκάφος που ονομάζεται αιωρόπτερο, ή αετός, ή δελταπλάνο.

Τα περισσότερα σύγχρονα αιωρόπτερα αποτελούνται από σκελετούς κραμάτων αλουμινίου και ανθρακονήματα, πλαισιωμένα από σύνθετα πολυμερή πλαστικά τεράστιας αντοχής ώστε να παρέχουν απόλυτη ασφάλεια σε συνδυασμό με τις υψηλότερες επιδόσεις.

Ο πιλότος συνδέεται με τον αετό μέσω ενός ιμάντα, και κατευθύνει τον αετό στηριζόμενος σε ένα πλαίσιο ελέγχου, μετακινώντας το σώμα του δεξιά ή αριστερά.

Ο εξοπλισμός του πιλότου αποτελείται από το κράνος, το κουκούλι μέσω του οποίου συνδέεται με τον αετό και από το εφεδρικό αλεξίπτωτο για έκτακτη ανάγκη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και επιπλέον σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα ελέγχου που συμπεριλαμβάνονται σε σύγχρονα αεροσκάφη.

Στις πρώτες ημέρες του αθλήματος, οι πιλότοι περιορίζονταν σε μικρές πτήσεις κάτω  από μικρούς λόφους, με αιωρόπτερα χαμηλών επιδόσεων. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία δίνει στους πιλότους τη δυνατότητα να πετάξουν στα ύψη για ώρες, να αποκτήσουν χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, σε θερμικά ανοδικά ρεύματα, εκτελώντας ακροβατικά και πτήσεις μακρών αποστάσεων εκατοντάδων χιλιόμετρων.

Οι νόμοι στο άθλημα του αιωροπτερισμού διέπονται από την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.) την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛ.Α.Ο.) την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) και το υπουργείο συγκοινωνιών.

Προκειμένου κάποιος να γίνει πιλότος αιωροπτέρου και να δρέψει τα ωφέλη του αιωροπτερισμού, συνιστάται ιδιαίτερα και απαιτείται να εκπαιδευτεί από πεπειραμένο εκπαιδευτή σε μια από τις σχολές αιωροπτερισμού που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.